Цикълът  Архитектурни срещи“ е проект на Камарата на архитектите Регионална

...
Цикълът  Архитектурни срещи“ е проект на Камарата на архитектите Регионална
Коментари Харесай

Цикълът Архитектурни срещи във Варна

Цикълът   " Архитектурни срещи “ е план на Камарата на архитектите Регионална гилдия Варна, със съорганизатори група Ре-Аниматори,  подкрепен от Съюз на Архитектите в България - сдружение Варна и съфинансиран от Фонд " Култура “ Община Варна.

Проектът включва три архитектурни срещи  на тематика градоустройство (Визия за София, Адаптиране на архитектурните културни наследства към потребностите на актуалния град, Регенериране на един квартал ) и една креативна работилница по " Споделено основаване в градската среда “, които ще се проведат през месеците юли, август и октомври 2018 година

Очаква се за част от събитията от цикъла във Варна да дойдат български и интернационалните специалисти, които ще се включат като лектори и участници в срещите.

Първата среща ще се организира на13 юли 2018 година от 10,30 ч. в Зала " Пленарна “ на Община Варна, гостува Любо Георгиев – началник на плана " Визия за София

Любо Георгиев учи архитектура в IUAV (Венеция, Италия) и TU Delft (Делфт, Холандия). Има богат опит като архитект и началник на мулти-дисциплинарни екипи. Любо е работил като шеф на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK (Пловдив, 2014-2016), водещ архитект в Turenscape (Пекин, Китай 2012 – 2014), архитект в MVRDV (Ротердам, Холандия, 2009) и в Claus en Kaan Architecten (Амстердам, Холандия, 2007 – 2009). Важна част от неговата активност включва планове с социална устременост: взел участие е в начинания като  “Failed Architecture ", рубриката  “Архитектурна рецензия ", филмите  “Усещане за град "  и  “Познавате ли архитекта? ", групата  “Лаборатория за градско развиване ". Бил е (съ-)автор на изложения, работилници, лекции и изявления.

Любо Георгиев управлява екип Визия, с цел да структурира и координира процеса на работа на групата, да основава среда за разговор с доста и разнообразни групи, както и с цел да работи над оферти за методика за съставянето на Визия.

 

По време на срещата на 13 юли, ще бъдат показани правилата на работа във " Визия за София “ и по какъв начин тази добра процедура може да се приложи и в други градове на страната.

Ще бъдат наранени и следните въпроси:

Защо един град се нуждае от дълготрайна визия?

Защо е важно визията на един град да бъде направена от широк екип от поливалентни експерти?

Споделеното основаване, за какво е нужно?

Как екипа работи с регионалната и общинска администрация? Механизми за взаимоотношение?

Ролята на бизнеса, организациите, гражданските организации и жителите в споделеното основаване на градска визия?

Каузата на градското пространство през професионалния взор на архитекта?

 

След представянето ще има опция за полемика и задаване на въпроси от всички присъстващи в залата.

Срещата е с вход свободен и на нея са поканени всички, които имат отношение към дълготрайното градско обмисляне.

Целта на срещата е специалисти, представители на общинска администрация, институции, цивилен организации, жители и бизнес да одобряват развиването на града като споделена отговорност, в която всеки има своята роля.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР